Pridružite se pobudi Moč besed!

16.06.2014

Na pobudo blagovne znamke Itak in Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) se je prejšnji teden pričela kampanja Moč besed, ki želi opozoriti na pojav sovražnega govora na spletu med mladimi. Ta je vse bolj prisoten tako v svetu kot v Sloveniji, zato želi pobuda Moč besed družbi ponuditi informacije o tem družbenem pojavu in širiti zavedanje o pomenu kulture spletne komunikacije. V okviru pobude bo izvedena  raziskava o sovražnem govoru med mladimi na spletu, na podlagi njenih izsledkov pa bodo strokovnjaki lahko podali možne rešitve za doseganje višje kulture spletnega dialoga. Pobudniki pozivajo vse uporabnike spleta, da se pobudi pridružijo in se skupaj z znanimi Slovenci z »unselfie« sporočili ter značko #MocBesed čim bolj množično opredelijo proti sovražnemu govoru.

Svetovni splet je prostor ustvarjalnosti, komunikacije in sodelovanja. To še posebej velja za družbena omrežja, kjer udeleženci pričakujejo popolno svobodo izražanja. Žal pa številni primeri kažejo, da se s tem ustvarja tudi okolje, v katerem se pogosto kaže odsotnost spoštovanja, razumevanja drugačnosti in sprejemanja nasprotnih mnenj, tarče nestrpnosti in sovražnega govora pa so najpogosteje mladi. Nosilci pobude Moč besed želijo dvigniti zavedanje o sovražnem govoru v sodobni družbi, tveganjih, ki jih le-ta prinaša, ter ponuditi informacije, kako ob tem ravnati in kje poiskati pomoč. V ta namen bodo v naslednjih mesecih potekale različne izobraževalne in zabavne aktivnosti, ki bodo namenjene opozarjanju na sovražni govor na spletu med mladimi, poudarjanju pomena strpnega dialoga in spodbujanju kulture spletnega komuniciranja.

 

Pridružite se pobudi Moč besed na spletu tudi vi

Pobuda Moč besed z značko (hashtagom) #MocBesed nagovarja mlade in druge uporabnike spleta na družbenih omrežjih Facebook, Twitter, Instagram in YouTube. Uporabniki lahko spremljajo fotografije in video izjave podpornikov pobude, se seznanijo s pojavnimi oblikami sovražnega govora in resnostjo njegovih posledic, najdejo nasvete za zaščito pred njim in napotke, kaj storiti v primeru, ko se z njim soočijo. Pobudi se lahko uporabniki spleta pridružijo tako, da svojo fotografijo ali video izjavo opremijo z značko #MocBesed in jo tudi sami objavijo na družbenem omrežju Facebook, Twitter, Instagram ali Youtube. Aktivnosti pobude lahko spremljate prek objav #MocBesed na družbenih omrežjih Facebook, Twitter, Instagram in YouTube ter na www.itak.si.