Novice

22.3.2024

Mreža INHOPE je predstavila letno poročilo za leto 2023

Pri mednarodnem združenju prijavnih točk, ki obravnavajo prijave posnetkov spolnih zlorab otrok, vsako leto v okviru letnega poročila predstavijo statistične vpoglede v to problematiko. Tudi tokratni podatki demonstrirajo globalni obseg zlorab.

8.3.2024

Umetna inteligenca se zlorablja za ustvarjanje posnetkov spolnih zlorab otrok

Britanska organizacija Internet Watch Foundation (IWF) je predstavila rezultate raziskave o zaskrbljujočem trendu uporabe umetne inteligence za ustvarjanje posnetkov spolnih zlorab otrok. Na prve primere takšnih gradiv so naleteli leta 2023. Pri tem je šlo za pretvorbe besedil v sliko, pri čemer so uporabniki vnesli opise, algoritmi umetne inteligence pa so jih hitro in natančno spremenili v posnetke zlorab. Enostavnost uporabe in natančnost teh posnetkov predstavljata velik izziv, saj jih je praktično nemogoče razlikovati od resničnih posnetkov spolnih zlorab otrok.

17.2.2024

Metaverzum in družabne igralne platforme

Kako poskrbeti za varnost otrok na sodobnih igralnih platformah? Sodobne igralne platforme in okolje metaverzum omogočajo intenzivno interakcijo, kar povečuje tveganja za spolne zlorabe in njihov potencialni učinek. Starši naj spoznajo naprave za virtualno in obogateno resničnost ter aplikacije, ki jih želi igrati najstnik. Z njim naj se redno pogovarjajo o tem, kaj počne v metaverzumu in s kom se igra ali pogovarja. Mlajšim od 13 let zaradi tveganj uporaba VR-/AR-očal praviloma ni dovoljena.

22.1.2024

Državno tožilstvo Nove Mehike trdi, da so Metina družbena omrežja postala tržnica za storilce spolnih zlorab otrok

V podjetju Meta ocenjujejo, da je na Facebooku in Instagramu na dnevni ravni tarča spletnega spolnega nadlegovanja 100.000 otrok. To razkrivajo interni dokumenti, nedavno objavljeni v okviru sodnega postopka, ki ga je sprožil urad generalnega državnega tožilca Nove Mehike. V dokumentih je opisan tudi primer, ko naj bi 12-letno hčer izvršnega direktorja Apple prek storitve Instagram Direct na Instagramu spolno napeljeval neznanec. 

5.1.2024

Britanska policija prvič preiskuje posilstvo v metaverzumu

Britanska policija preiskuje prvi primer domnevnega posilstva v okolju metaverzum. Dekle, domnevno mlajše od 16 let, naj bi na virtualni igralni platformi spolno napadla skupina neznancev.

18.12.2023

Pri WeProtect opozarjajo na tvegano uvedbo šifriranja E2EE na Facebooku

Pri mednarodni iniciativi za boj proti spolni zlorabi otrok na internetu WeProtect izražajo zaskrbljenost glede odločitve podjetja Meta o uvedbi šifriranja "od konca do konca" (E2EE) za vse zasebne klepete in klice na Messengerju in Facebooku ter glede načrtov za enak ukrep tudi na Instagramu.

Ameriškemu nacionalnemu centru za pogrešane in zlorabljene otroke (NCMEC) je v lanskem letu zgolj Facebook prijavil 21,1 milijona primerov posnetkov spolnih zlorab otrok, Instagram pa dodatnih 5 milijonov. Zaradi odločitve za E2EE bo tovrstna identifikacija težja.

19.9.2023

13. posvet E-zlorabe otrok: »Tveganja za spolne zlorabe otrok na spletu ob tehnoloških inovacijah in družbenih krizah še naraščajo«

https://www.1ka.si/uploadi/editor/1688563354logotipimobitel.png

Sporočilo za javnost: »Tveganja za spolne zlorabe otrok na spletu ob tehnoloških inovacijah in družbenih krizah še naraščajo«

16.9.2023

Priročnik: Spolne zlorabe otrok in mladostnikov na spletu

Na prijavni točki Spletno oko smo pripravili nov priročnik Spolne zlorabe otrok in mladostnikov na spletu.

7.7.2023

13. posvet E-zlorabe otrok

Spletno oko, Center za varnejši internet Slovenije (UL-FDV), Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije vabijo na 13. posvet E-zlorabe otrok, ki bo potekal v torek, 19. septembra 2023, od 9.00 do 15.00, na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Posvet je namenjen predstavnikom organov pregona, tožilstev in sodišč, ponudnikom internetnih storitev, pripravljavcem zakonodaje, zaposlenim v šolstvu in centrih za socialno delo, predstavnikom nevladnih organizacij in vsem drugim, ki se pri svojem delu soočajo (tudi) s problematiko spolnega izkoriščanja otrok na internetu. 

16.6.2023

NCMEC beleži velik skok prijav spolnih zlorab otrok na internetu

Predstavljamo ključne ugotovitve letnega poročila prijavne točke Cybertipline, ki je del nacionalnega centra za pogrešane in izkoriščane otroke (NCMEC) v ZDA. Prek nje lahko javnost in ponudniki internetnih storitev (ISP) v ZDA prijavijo sume spolne zlorabe otrok na internetu. Od leta 1998 so prejeli več kot 144 milijonov prijav. Lani so jih prejeli skupno 32.059.029, pri čemer so 99% prijav  posredovali SP-ji.

Strani