Britanska policija prvič preiskuje posilstvo v metaverzumu

05.01.2024

Britanska policija preiskuje prvi primer domnevega posilstva v okolju metaverzum. Dekle, domnevno mlajše od 16 let, naj bi na virtualni igralni platformi spolno napadla skupina neznancev.

Obtožena ni utrpela fizičnih poškodb, policija pa poudarja, da bi lahko doživela psihološko travmo, podobno tisti, ki jo doživijo žrtve resničnih posilstev.

Organe pregona sicer skrbi, da pregon ne bo uspešen, ker definicija spolnega napada po trenutni zakonodaji vključuje pogoj fizičnega dotika.

Preiskavo kritizirajo nekateri, ki so skeptični do tega, da policija namenja svoj čas in vire za preiskavo zločinov v metaverzumu, medtem ko še naprej narašča število posilstev v fizičnem svetu. Kljub kritikam je britanski notranji minister James Cleverly podprl nadaljnjo preiskavo. Opozoril je, da so tovrstna okolja izjemno realistična in ima dogodek lahko zelo resne posledice, posebej ker gre za mladoletno žrtev. Dodal je, da bi nekdo, ki je pripravljen otroka izpostaviti takšni digitalni travmi, lahko predstavljal resno nevarnost tudi v fizičnem svetu.

 

Kako poskrbeti za varnost otrok?

Metaverzum je v najširšem smislu 3D-svet na internetu, kjer se ljudje lahko medsebojno povezujejo kot digitalni liki (avatarji), podobno kot v fizičnem svetu. Med otroci in mladimi priljubljene družabne igralne platforme, kot so Minecraft, Fortnite in Roblox, imajo veliko značilnosti metaverzuma.

Več o novih tveganjih, ki jih ta okolja prinašajo na področju spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja otrok na internetu, in kako se zaščiti pred njimi, si lahko preberete na naši strani.

 

Vir: Euronews