Državno tožilstvo Nove Mehike trdi, da so Metina družbena omrežja postala tržnica za storilce spolnih zlorab otrok

22.01.2024

V podjetju Meta ocenjujejo, da je na Facebooku in Instagramu na dnevni ravni tarča spletnega spolnega nadlegovanja 100.000 otrok. To razkrivajo interni dokumenti, nedavno objavljeni v okviru sodnega postopka, ki ga je sprožil urad generalnega državnega tožilca Nove Mehike. V dokumentih je opisan tudi primer, ko naj bi 12-letno hčer izvršnega direktorja Apple prek storitve Instagram Direct na Instagramu spolno napeljeval neznanec. 

Zaposleni pri podjetju Meta je v pričanju pred kongresom ZDA lani opisal, kako je bil njegova hčerka tarča spolnega napeljevanja prek Instagrama. Povedal je, da so bila njegova prizadevanja za rešitev težave spregledana.

Državno tožilstvo Nove Mehike trdi, da so Metina družbena omrežja postala tržnica za spolne plenilce otrok. Generalni državni tožilec podjetje Meta obtožuje, da odraslim omogoča najti otroke, jim pošiljati sporočila in jih spolno napeljevati. Meta trditve zavrača in pravi, da napačno opisuje njihovo delo z uporabo selektivnih citatov in izbranih dokumentov.

Tožba iz Nove Mehike sledi aprilski preiskavi časnika Guardian, ki ugotavlja, da Meta ne poroča o uporabi njenih platform za trgovanje z otroki in jih ne odkriva. Preiskava je razkrila tudi, kako se Messenger, Facebookova storitev za zasebno sporočanje, uporablja za komunikacijo trgovcev z ljudmi, ki kupujejo in prodajajo otroke.
 
Interno elektronsko sporočilo iz leta 2017 opisuje nasprotovanje vodstva družbe skeniranju storitve Facebook Messenger za "škodljive vsebine", saj bi to storitev postavilo "v konkurenčno slabši položaj v primerjavi z drugimi aplikacijami, ki morda omogočajo več zasebnosti", navaja tožba.

Meta je bila decembra lani deležna številnih kritik zaradi uvedbe šifriranja od konca do konca za sporočila, poslana na Facebooku in prek Messengerja. Šifriranje skriva vsebino sporočila pred vsemi, razen pred pošiljateljem in predvidenim prejemnikom, tako da besedilo in slike pretvori v nečitljive šifre, ki se ob prejemu odšifrirajo. Strokovnjaki za varnost otrok, oblikovalci politik in organi pregona trdijo, da šifriranje ovira prizadevanja za reševanje žrtev trgovine z otroki in pregon plenilcev. Zagovorniki zasebnosti so odločitev pohvalili, ker da uporabnike ščiti pred nadzorom vlad in organov pregona.
 

Vir: Guardian