Mreža INHOPE je predstavila letno poročilo za leto 2023

22.03.2024

Pri mednarodnem združenju prijavnih točk, ki obravnavajo prijave posnetkov spolnih zlorab otrok, vsako leto v okviru letnega poročila predstavijo statistične vpoglede v to problematiko. Tudi tokratni podatki demonstrirajo globalni obseg zlorab.

Člani mreže INHOPE so v letu 2023 obravnavali več kot 780.000 prijav. Prijave so prišle s strani državljanov, ki so posredovali URL-je vsebin, za katere so sumili, da prikazujejo spolno zlorabo ali spolno izkoriščanje otrok.

Vsako leto pri preučevanju podatkov postane jasno, kolikšen je obseg problematike. Mreža INHOPE se prav zato osredotoča na posameznike in posameznice, ki odstranjujejo škodljivo gradivo s spleta, in na tehnologije, namenjeno povečevanju učinkovitosti prizadevanj za uresničitev poslanstva mreže - digitaliziranega sveta brez posnetkov spolnih zlorab otrok.

Dejstva za leto 2023:
- 785.322 prejetih prijav posnetkov spolnih zlorab otrok
- 69 % prijav (več kot 540.000 URL-jev) je bilo po oceni analitikov nezakonitih
- 88 % prijav je prikazovalo nove primere zlorab
- 39 % prijav je bilo s spletnih mest za gostovanje slik.
- 9 od 10 žrtev so bila mlada dekleta.
- 8 od 10 žrtev je bilo starih od 3 do 13 let.

Pri INHOPE poudarjajo, da se moramo zavedati, da so za temi številkami resnične žrtve in da je vloga prijavnih točk ključna za prepoznavanje žrtev in preprečevanje njihove reviktimizacije. Od več kot 780.000 prijav s strani iavnosti jih je bilo 82 %  v treh dneh posredovanih nacionalnim organom pregona. 

Če želite razumeti trende v ozadju navedenih statistik lahko svoj izvod letnega poročila za leto 2023 prenesete tukaj.

Vir: INHOPE