MySpace in Facebook - priložnost za pedofile?

06.02.2009

MySpace v zadnjih dveh letih blokiral kar 90 000 uporabnikov, ki so portal uporabljali za zadovoljevanje izprijenih spolnih potreb. Po nekaterih podatkih je veliko teh uporabnikov nato ustvarilo profil na Facebooku.

Upravitelji priljubljenega portala za spletno druženje MySpace so v zadnjih dveh letih blokirali dostop 90 000 registriranim uporabnikom, ki so iskali ali objavljali material za zadovoljevanje spolnih potreb ali nadlegovali druge uporabnike. Kakorkoli, nekateri podatki kažejo, da se je veliko uporabnikov, katerim je bil dostop do MySpace-a blokiran, 'preselilo' na Facebook.

John Cardillo, direktor Sentinela, podjetja ki z varnostno tehnologijo pomaga socialnim omrežjem identificirati spolne nadlegovalce, pravi, da je Facebook  za pedofile kot 'varen pristan'.  Facebook naj namreč ne bi imel vgrajene Santinelove tehnologije za identifikacijo pedofilov, medtem ko jo MySpace ima.

Santinelova tehnologija je osnova za Santinel SAFE, program, ki se uporablja za identifikacijo spolnih nadlegovalcev na socialnih omrežjih, kot so MySpace, Bebo in MyYearbook. Sentinel SAFE  je sicer baza z več kot 700,000 registriranih pedofilov v ZDA, ki razpolaga z njihovimi imeni, fotografijami, rojstnimi datumi, elektronskimi naslovi, IM naslovi in več kot sto drugimi vrstami podatkov. Cardillo se je podal v manjšo raziskavo in ugotovil, da si je več kot 8,000 nadlegovalcev, ki so bili odstranjeni iz portala MySpace, ustvarilo svoj profil na Facebooku. Po njegovem mnenju je ta številka večja za 15 do 20-krat.

Predstavniki Faceboooka sicer zatrjujejo, da  se na tem portalu doslej še niso srečali s primerom spolnega nadlegovanja mladoletnih, saj po njihovih zatrdilih na Facebooku zahtevajo prijavo s pravim imenom in priimkom ter imajo močna orodja in pravila, ki zagotavljajo varno in zaupanja vredno okolje. Tako naj bi Facebook proaktivno nadzoroval tako portal kot njegove uporabnike, vključno tiste, ki niso na registru pedofilov. Vzpostavili so tudi ekipo profesionalnih preiskovalcev, ki obravnavajo prijave potencialnih zlorab. Poleg tega Facebook od lanskega maja naprej odstrani vse profile tistih uporabnikov, za katere se izkaže, da gre za spolne nadlegovalce. Facebook o tem obvesti tudi organe pregona, kateri pa  v nekaterih primerih zaradi lažjega poteka nadaljnje preiskave svetujejo, da se profile še nekaj časa pusti aktivne.

Vira: dne.enaa.com in techcrunch.com