Pri WeProtect opozarjajo na tvegano uvedbo šifriranja E2EE na Facebooku

18.12.2023

Pri mednarodni iniciativi za boj proti spolni zlorabi otrok na internetu WeProtect izražajo zaskrbljenost glede odločitve podjetja Meta o uvedbi šifriranja "od konca do konca" (E2EE) za vse zasebne klepete in klice na Messengerju in Facebooku ter glede načrtov za enak ukrep tudi na Instagramu.

Ameriškemu nacionalnemu centru za pogrešane in zlorabljene otroke (NCMEC) je v lanskem letu zgolj Facebook prijavil 21,1 milijona primerov posnetkov spolnih zlorab otrok, Instagram pa dodatnih 5 milijonov. Zaradi odločitve za E2EE bo tovrstna identifikacija težja.

WeProtect zato Meto poziva, naj uvedbo zadrži do boljšega razumevanja negativnih učinkov na varnost otrok in na širjenje kriminalne dejavnosti. Izpostavljajo skrb, da bo odločitev zavrla globalne napore za odkrivanje in prijavljanje posnetkov spolnih zlorab otrok in oslabila zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in zlorabami. 

Poudarjajo, da gre za težavo, ki ni omejena le na podjetje Meta, temveč zajema vsa podjetja, ki uporabljajo E2EE. Uvedba šifriranja ponudnikov ne more odvezati odgovornosti za gostovanje posnetkov zlorab ali omogočanje zlorab ter deljenje nezakonitih vsebin. Varnost, zasebnost in zaščita na internetu so po njihovih besedah mogoči le s premišljenimi odločitvami ter namenskim oblikovanjem produktov.  Verjamejo, da sta E2EE in zaščita otrok združljiva, vendar se morajo varnostne strategije tehnološkega sektorja prilagajati spremembam metod zlonamernih akterjev, pričakovanj uporabnikov in tehnologij. Skrbijo jih mnoga vodilna podjetja, ki se izogibajo svoji odgovornosti za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem na spletu, in poudarjajo potrebo po preglednosti sprejetih varnostnih ukrepov posameznih podjetij.

Pri WeProtect še opozarjajo, da so tehnologije, ki omogočajo zaznavanje posnetkov spolnih zlorab otrok tudi v okoljih E2EE, že na voljo, in da je odgovornost podjetij da investirajo in raziskujejo tovrstne tehnologije. Nujno pa tudi potrebujemo globalne, sektorsko usklajene pristope za nadaljnje zaznavanje zlorab v okoljih E2EE in zavezanost tehnološkega sektorja preventivnim ukrepom ter oblikovanju produktov, varnih  za uporabnike.

Vir: WeProtect