Treba je spremeniti pristop za preprečevanje zlorab otrok prek spleta

13.05.2008

Veliko je bilo že napisanega o zlorabah otrok na internetu. Ena izmed ameriških univerz, ki se ukvarja z iskanjem rešitev za bolj varen internet otrokom, opozarja, da v zvezi s to temo obstaja mnogo neresnic.

Tako na primer ne drži popolnoma, da starejši uporabniki interneta otroke v nedovoljene stike prisilijo. Večinoma gre za dolgotrajno prepričevanje in zapeljevanje. To je sicer še vedno nezakonito, vendar zahteva drugačne postopke za preventivo. Nove strategije boja proti pedofiliji bi se morale osredotočati na osveščanje najstnikov o nevarnostih, ki jih splet prinaša, in ne toliko na preprečevanje fizičnega dostopa do interneta oziroma do orodij, ki tovrstne zlorabe dopuščajo. Večjo pozornost bi bilo treba nameniti predvsem otrokom, ki so bolj ogroženi za nadlegovanje.

Velik problem na področju zlorab postajajo družabne mreže. Te uporablja večina otrok, na njih pa pustijo tudi svoje osebne podatke, slike ter drugo zasebno gradivo. To je pedofilom v veliko pomoč pri iskanju novih žrtev. Poročanje medijev je velikokrat precej populistično, velikokrat ne zadene bistva problema.

Poročilo >> (pdf, 440 KB, en)

Vir: RIS po APA